بررسی تبعات شکاف طبقاتی در کشور
وحید عقیلی (استاد دانشگاه)، دکتر مصطفی اقلیما پدر مددکاری و آسیبشناس، جعفر بای (محقق و پژوهشگر اجتماعی)
وحید عقیلی، استاد دانشگاه
در فضای مجازی این امکان وجود دارد که هر فردی هر ایدهای را پخش کند. لزوما افراد در این کلیپها ایدههای مطابق با واقعیت را نشر نمیدهند. در این روزها بر اساس آموزههای دینی باید به وضعیت زندگی مستضعفان توجه شود. همچنین در برخی از سریالهای تلویزیونی سبک زندگیای وجود دارد که در زندگی واقعی نمود خارجی ندارد. دنیای تلویزیونی و دنیای واقعی الزاما یکسان نیستند. متاسفانه در نبود سواد رسانهای و برخی از ملاحظات، مخاطب فکر میکند دنیای فضای مجازی و واقعی یکسان است. این کلیپ انگار روی زمین ضبط نشده است و برای انسانها نیست بلکه برای فرشتهها است.
دکتر مصطفی اقلیما، پدر مددکاری و آسیبشناس
در جامعهای زندگی میکنیم که فاصله بین طبقات اقتصادی بسیار زیاد است. دولت طبق قانون بنا بود که بیشتر از نرخ تورم حقوق افراد را افزایش دهد، اما متاسفانه افزایش حقوقها بسیار کمتر از نرخ تورم بوده است و این باعث فقیر شدن قشر بزرگی از جامعه شده است. مردم هر سال نسبت به سال قبل فقیرتر شدهاند. در چند سال اخیر با توجه به نرخ تورم و پایین بودن حقوقها طبقه پایین پایینتر رفتند و پولدارها پولدارتر شدهاند. قشر ثروتمند از ثروتهای خود به آسانی استفاده کردند. در کشورهای اروپایی امکان ندارد یک فرد از درآمد خود میلیاردر شود و کارمندان بعد از ۵۰ سال قادر به خرید خانه شوند. چون در این کشورها مالیاتهای درستی وجود دارد و از افراد مالیات میگیرند تا چنین ثروتهای انباشتهای به وجود نیاید. میان درآمد افراد با توجه به مالیاتها تناسب وجود دارد. امروزه قیمت اقلام ضروری زندگی مردم هم به صورت سرسامآوری افزایش یافته است. با این نرخ تورم مردم هر روز مجبور هستند خانههای خود را کوچکتر کنند.ای کاهش حقوقها بالا نمیرفت و اجناس هم گرانتر نمیشدند. متاسفانه در کشور ما شایسته سالاری وجود ندارد و افراد در جایگاه مناسب قرار ندارند. باید سیستم مالیاتی کشور اصلاح شود و زمانی که افراد مالیات دهند این نوع شکافها دیده نمیشود.
جعفر بای، محقق و پژوهشگر اجتماعی
در جوامع باید ۲۵ درصد فقیر ۲۵ درصد ثروتمند و ۵۰ درصد متوسط وجود داشته باشد. اشرافی گری نتیجه ثروتهای یک شبه است. این نوع ثروتها از بیماری اقتصادی نشات میگیرند. هر شغلی دارای فرهنگ خاص خود است. فاصله درونطبقاتی و بین طبقاتی باید کم باشد شکاف طبقاتی در فاصله زیاد به وجود میآید. در جوامع به صورت طبیعی ارتقا طبقاتی وجود دارد. ارتقا طبقاتی آرام است و افراد فرصت یادگیری فرهنگ طبقه جدید را دارند. در ارتقا طبقاتی فرد با فرهنگ آن طبقه منطبق میشود. انسانهای تازه به دوران رسیده ارتقا طبقاتی ندارند بلکه این افراد جهش طبقاتی دارند؛ لذا این افراد فرهنگ طبقه جدید را یاد نمیگیرند و با آن انس پیدا نمیکنند؛ لذا همین امر باعث چنین رفتارهای افراطی در افراد میشود. رفتار این گروهها پر از تناقض است و در این کلیپ هم این تناقض به سادگی دیده میشود. در جامعه ما بسیاری از افراد دارای ماشینهای گران قیمت هستند، اما فاقد فرهنگ رانندگیاند. سرمایههای نجومی این پیامدها را در پیداشته است. به همین دلیل در کشور ما پدیدههایی مانند بستنی طلا و امثالهم دیده میشود. مشکل ما این است که ارتقا طبقاتی به جهش طبقاتی تبدیل شده است و افراد برای جبران عقدههای گذشته خود به چنین فعالیتهایی دست میزنند.
نظر شما :