پدیده کودک‌همسری بیشتر در مناطق محروم و استان‌های کوچک مشاهده می‌شود

مهشید سلیمانی (دکترای تخصصی جامعه‌شناسی)
۰۵ دی ۱۴۰۰ | ۱۲:۵۱ کد : ۳۹۷۹۷ اسلایدر دیدگاه
پدیده کودک‌همسری بیشتر در مناطق محروم و استان‌های کوچک مشاهده می‌شود

وجود پدیده کودک‌همسری در برخی مناطق ریشه در مسائل فرهنگی و سنتی به‌جا مانده از زمان‌های گذشته دارد، اما امروزه تغییرات اجتماعی زیادی ایجاد شده است، برخی افراد که به موضوع کودک‌همسری و ازدواج در سنین پایین معتقد هستند، برای توجیه این کار به برخی احادیث اشاره دارند درصورتیکه این احادیث مربوط به زمان‌های گذشته بوده است.
همچنین برخی افراد گمان می‌کنند چون براساس مبانی دینی دختران در سن ۹ سالگی به بلوغ می‌رسند آمادگی لازم برای ورود به زندگی مشترک را دارند، اما باید توجه داشت شرایط اجتماعی دچار تغییر شده است و نمی‌توان شرایط ازدواج در سال‌های مربوط به اوایل اسلام را با امروزه یکسان فرض کرد، همچنین فرد باید از لحاظ تمامی ابعاد مانند عقلانی، جسمانی، عاطفی، روحی و روانی برای ازدواج و ورود به زندگی مشترک آمادگی داشته باشد، در حال حاضر نیز براساس قانون جمهوری اسلامی ایران ازدواج در سنین پایین و کودک‌همسری ممنوع است.
برخی خانواده‌ها نیز به‌منظور کاهش بار اقتصادی برای ازدواج فرزندان خود در سنین پایین اقدام می‌کنند، همچنین متاسفانه در مواردی مشاهده می‌شود که خانواده در ازای رضایت جهت ازدواج دختران خود مبالغی دریافت می‌کنند که این موضوع بسیار دردناک است.
ازدواج در سن پایین مضرات بسیاری دارد، برای مثال خود فرد دچار آسیب‌های جسمانی، روحی، روانی و عاطفی می‌شود، همچنین کودک‌همسری آسیب‌های اجتماعی بسیاری را در پی خواهد داشت، زیرا احتمال بالایی وجود دارد که این‌گونه ازدواج‌ها منجر به خیانت به همسر، طلاق عاطفی و یا طلاق رسمی شوند، یکی دیگر از آسیب‌های اجتماعی ازدواج‌های نادرست تاثیر منفی بر نسل آینده است زیرا زمانیکه والدین رابطه‌ مناسب و گرمی با یکدیگر نداشته باشند، امکان پرورش فرزندانی با روان سالم برای آن‌ها وجود ندارد و ممکن است این فرزندان در آینده به آسیب‌هایی مانند مصرف موادمخدر، افسردگی، اختلالات خلقی و... مبتلا شوند.
در حقیقت خانواده تشکیل‌شده در اثر ازدواج زودهنگام دارای مبنای خانواده سالم نیست، زیرا شرایط عقلانی، جسمانی، سنی و... باید هنگام ازدواج درنظر گرفته شود و زن و شوهر از نظر این شرایط با یکدیگر اختلاف محدودی داشته باشند، از لحاظ سنی مناسب‌ترین بازه بین صفر تا پنج سال اختلاف مناسب است و اختلاف سن بیش از حد موجب بروز مشکلات بسیاری می‌شود.
تصمیم‌گیری برای ازدواج توسط خود شخص نیز اگر در سنین زیر ۱۸ سال انجام شود مبنای عقلانی ندارد و بیشتر براساس احساسات اتخاذ می‌شود.
کودک‌همسری موجب می‌شود فرد از زندگی متناسب با سن خود محروم شود، برای مثال نمی‌تواند به‌درستی زمان کودکی، بازی کردن، نوجوانی و... خود را سپری کند، برای مثال در یکی از موارد کودک‌همسری عروس که کودکی بسیار کم سن بود به همراه عروسک خود وارد خانه داماد شده بود و این موضوع به نوعی خشونت جنسی محسوب می‌شود.
کاهش موضوع کودک‌همسری در حقیقت به مردم و جامعه بستگی دارد و اینکه والدین متوجه شوند ازدواج در سن پایین نوعی خیانت در حق فرزند آن‌ها است، این موضوع نیز به انجام یک فرهنگ‌سازی گسترده نیاز دارد، زیرا بروز چنین وقایعی ریشه در باورها و عقاید سنتی دارد، بنابراین به یک جوشش مردمی نیاز است تا این باورهای غلط ریشه‌کن شود.
به این دلیل گفته می‌شود که مردم و جامعه در حل مشکلات مربوط کودک‌همسری نقش موثری دارند که در برخی موارد مشاهده می‌شود برای جلوگیری از وقوع پدیده‌ای قانون در نظر گرفته شده و مقابله دولتی انجام می‌شود، آن‌گاه مردم بر انجام آن کار اصرار بیشتری می‌کنند، همان‌گونه که در حال حاضر نیز با وجود ممنوعیت کودک‌همسری هم‌چنان این ازدواج‌ها انجام می‌شود بنابراین باید توسط جامعه و مردم با این موضوع مقابله شده و سعی شود فرهنگ صحیح جایگزین باورهای غلط شود.
متاسفانه پدیده کودک‌همسری بیشتر در مناطق محروم و استان‌های کوچک مشاهده می‌شود و به‌همین دلیل انجام اقدامات کارشناسی مانند آموزش، آگاه‌سازی و ارائه خدمات مشاوره‌ای به والدین می‌تواند در کاهش پدیده کودک‌همسری و از بین رفتن باورهای غلط کمک‌کننده باشد.
والدین باید در زمان ازدواج فرزندان توجه بیشتری برای رفع نیازهای روحی، روانی، عاطفی، جسمانی و... داشته باشند، متاسفانه در مواردی مشاهده می‌شود برخی والدین گمان می‌کنند اینکه فردی از لحاظ مالی در وضعیت مناسبی قرار دارد یعنی امکانات خوشبخت کردن همسر خود را دارد، اما این مسئله باور غلطی است و اگر به سایر نیازها توجه نشود می‌تواند آسیب‌های فراوانی برای فرد و جامعه به همراه داشته باشد.
بنابراین انجام فرهنگ‌سازی، آموزش، استفاده از گروه‌های مشاوره‌ای جهت آگاه‌سازی والدین از خطرات کودک‌همسری، بیان سیکل رشد فرد برای خانواده و نیاز کودک به سپری کردن دوران کودکی و نوجوانی و... بسیار موثر است، زیرا برخی مواقع والدین تنها به دلیل ناآگاهی به چنین ازدواج‌هایی رضایت می‌دهند.
همچنین باید برای افرادی که در توجیه ازدواج زودهنگام دختران، مبانی دینی و بلوغ دختران در سن ۹ سالگی بیان می‌کنند آگاه‌سازی انجام شود، زیرا مبانی دینی به درک عمیقی نیاز دارند، برای مثال در مبانی دین اسلام بیان می‌شود مرد می‌تواند چهار زن داشته باشد، اما با شرایط بسیار خاص که در اکثر مواقع مردان دارای این شرایط نیستند و در نتیجه نمی‌توانند بیشتر از یک زن داشته باشند، بنابراین باید مبانی دینی به‌صورت کامل و بدون کم و کاست انجام شود در خصوص ازدواج افراد نیز لازم است سایر شرایط برای خانواده‌ها بیان شود.


( ۴ )

نظر شما :