رهاکنندگان ماسک در جامعه قوه خودکنترلی ندارند

امان‌الله قرایی‌مقدم (جامعه‌شناس و استاد دانشگاه)
۰۳ آذر ۱۳۹۹ | ۱۷:۴۲ کد : ۲۴۹۵۴ دیدگاه
کسانی در جامعه هستند که پس از استفاده از ماسک آن را در محیط جامعه رها می‌کنند و موجب آلوده شدن مکان‌های عمومی می‌شوند، این می‌تواند نوعی دهن‌کجی به سیاست‌های دولتی و بهداشتی باشد اما برای سلامت مردم خطرناک باشد.
رهاکنندگان ماسک در جامعه قوه خودکنترلی ندارند

تئوری تأخر فرهنگی در جامعه‌شناسی بسیار مهم است، این تئوری می‌گوید افرادی در شهر زندگی می‌کنند و دسترسی به وسایل و ابزارهای جدید شهری دارند اما از آن‌ها به‌درستی استفاده نمی‌کنند؛ این افراد همان کسانی هستند که از سواد اجتماعی ناکافی برخوردار بوده و به‌درستی نمی‌توانند از ابزارها استفاده کنند، به‌طور مثال فردی دارای یک آپارتمان است اما به‌درستی نمی‌تواند از آن استفاده کافی ببرد.از زمانی که ابزارها و وسایل وارد جامعه شد به‌تدریج تفکر انسان‌ها را تحت تأثیر خود قرارداد. کسانی که پیش‌تر از دیگران به ابزارها و وسایل دسترسی پیداکرده‌اند سطح آگاهی آن‌ها نیز به نسبت دیگران بیشتر است.تأخر فرهنگی یا و اپس ماندگی فرهنگی به این معناست که یک فرد می‌تواند بسیار زودتر از دیگران صاحب یک ابزاری شود اما فرهنگ استفاده صحیح از آن بسیار وقت‌گیر خواهد بود، در واقع لباس و پوشاک گویای رفتار افراد نیست چراکه می‌توان لباس‌های زیبایی بر تن کرد اما فرهنگ استفاده از آن را ندانیم و از آن ابزارها استفاده درستی نکنیم.کسانی در جامعه هستند که پس از استفاده از ماسک، آن را در محیط جامعه رها می‌کنند و موجب آلوده شدن مکان‌های عمومی می‌شوند، این افراد نباید به ماسک به‌عنوان یک پارچه عادی نگاه کنند بلکه این می‌تواند بستر آلودگی و بیمار شدن بسیاری از مردم را فراهم کند و کسانی که دست به چنین اقداماتی می‌زنند از خودکنترلی ضعیفی برخوردار هستند.انسان در مغز خود دارای قوه خودکنترلی است و بیشتر مردم از این قوه به‌درستی استفاده می‌کنند این در حالی است که برخی‌ها از آن استفاده صحیح نمی‌کنند و منجر به خلق کارهای این‌چنینی می‌شود.این می‌تواند نوعی دهن‌کجی به سیاست‌های دولتی و بهداشتی باشد؛ اما آن‌ها باید بدانند که انداختن ماسک در خیابان‌ها یک پدیده اجتماعی است و می‌تواند برای سلامت مردم و حتی افراد اقدام کننده خطرناک باشد.باید پرسید اگر فردی نسبت به یک موضوعی انتقادی دارد آیا می‌تواند دست به چنین اقدامات ناصوابی بزند؟ به‌طورقطع افراد سالم جامعه هیچ‌گاه دست به چنین حرکاتی نخواهند زد؛ بنابراین در اینجا مسئله وظیفه مردم در برابر مردم مطرح می‌شود که باید به آن پای بند بود و از طرفی دیگر پای مسئله وظیفه‌داشتن در برابر دولت در میان است، در این حالت نیز نباید برخی‌ها اقدام به کارهایی کنند که به جان مردم آسیب بزند.برخی از علل رعایت نکردن پروتکل‌های بهداشتی در جامعه پرورش در خانواده، تحصیلات، عناد نادانسته و  .. است که می‌تواند در بروز چنین خطاهایی تأثیرگذار باشد و چنین اقداماتی جز ضرر به آحاد جامعه چیزی را به دنبال نخواهد داشت کما اینکه همین آلودگی‌ها می‌تواند دامن خود افراد اقدام کننده را نیز بگیرد و آن‌ها را آلوده به ویروس کند.

کلید واژه ها: ماسک جامعه شناسی جامعه شناس سیاست‌های دولتی