مشکلات اقتصادی دلیل اصلی خشونت‌هاست/ میزان مجازات نزاع و درگیری باید تشدید شود/مردمان شهرهای بزرگ خلاءهای خود را با نزاع خیابانی پُر می‌کنند

امیرمحمود حریرچی (جامعه‌شناس و استاد دانشگاه علامه‌طباطبایی)
۱۳ اسفند ۱۳۹۹ | ۱۲:۲۷ کد : ۲۸۷۴۷ دیدگاه
بی تردید حضور افراد پرخاشگر در جامعه سبب آسیب‌های اجتماعی بسیاری مانند درگیری‌های فیزیکی، قتل و اعتیاد می‌شود بنابراین خشونت باید به طور سازنده مورد بهره برداری قرار گیرد همچنین تربیت صحیح فرزندان، بهره گیری از فرهنگ تعامل و گفت وگو، آموزش چگونگی رفتار در مقابله با خشونت‌گران از طریق کارگاه های آموزشی، دفترچه های راهنما، فیلم های سینمایی، سریال در کاهش خشونت و پرخاشگری موثر است.
مشکلات اقتصادی دلیل اصلی خشونت‌هاست/ میزان مجازات نزاع و درگیری باید تشدید شود/مردمان شهرهای بزرگ خلاءهای خود را با نزاع خیابانی پُر می‌کنند

وقتی از خشونت صحبت می‌کنیم یعنی بین دو نفر یا بیشتر از دو نفر نوعی برخورد روانی، بیانی و یا برخورد فیزیکی صورت می‌گیرد.
به مثابه حیوانات یکی از ویژگی‌های جامعه بشری خشونت است اما تفاوت خشونت ورزی و خشونت کردن میان جامعه انسانی و حیوانی این است که خشونت ورزی در میان حیوانات محدود به فضاهای ژنتیکی و ذاتی آنهاست در حالی که در مورد امور انسانی اظهار خشونت بسیار متنوع تر و گسترده‌تر می شود در واقع اشکال مختلف خشونت در مواردی نظیر درگیری‌های خیابانی خود را نشان می‌دهد.
یکی از مواردی که خشونت را در جامعه انسانی بالا می‌برد محدودیت‌ها و کمبودهاست برای مثال وقتی قیمت‌ها روز به روز افزایش پیدا می‌کند، بعضی از مسائل آسیب شناختی مانند خشونت و نزاع به دنبال آن به وجود می‌آید درواقع بدون شک یکی از دلایل اصلی خشونت بین مردم همین افزایش بی رویه قیمت‌ها و نابسامانی اوضاع اقتصادی است که باعث شده مردم ذهنشان درگیر شود.
شرایط نامناسب اقتصادی برخی از مردم و خودخواهی برخی دیگر به‌دلیل وضعیت مالی مناسب سبب بروز مشکلاتی مانند نزاع می‌شود؛ از طرفی بالا رفتن سواد اجتماعی و عاطفی یکی دیگر از دلایل کاهش نزاع در جامعه است و همچنین بحث مدیریت خشم نیز جزء نکات حائز اهمیت است که باید در مراکز آموزشی به افراد آموزش داده شود.
در شهرهای بزرگ چون هم مادی گرایی بیشتر وجود دارد و هم بی هویتی، خشونت به یک امرعادی تبدیل شده و مردم چه در خانه و چه در خیابان بیشتر با یکدیگر درگیر می‌شوند و تقریبا یک اتفاق عادی ست که دیدن آن برای ما طبیعی شده و حتی مردم به تماشا می‌نشینند و فیلم هم می‌گیرند و در فضای مجازی با ذوق دست به دست می‌کنند.
از طرفی افراد در شهرهای بزرگ دچار خلاء به نام تنهایی شدند و برای رفع تنهایی شان و کسب هویت دست به کارها و فعالیت هایی می زنند که در مرکز توجه قرار گیرند که خشونت، نزاع و درگیری می‌تواند یکی از این روش‌ها باشد از طرفی چون نظارت اجتماعی کاهش یافته و افراد نسبت به یکدیگر غریبه هستند، ارتکاب جرایم و درگیری می‌تواند به یک امر عادی تبدیل شود.
اگر هزینه نزاع و درگیری را بالا ببریم مردم به‌راحتی با یکدیگر درگیر نمی‌شوند بنابراین یکی از نکاتی که در کاهش نزاع در جامعه مفید است بالا بردن مجازات برای افراد خاطی در این زمینه است از طرفی خشونت کلامی در جامعه گسترش پیدا کرده و متأسفانه به‌دلیل پایین بودن سواد اجتماعی پرخاشگری در جامعه به یک امر عادی تبدیل شده است؛ درحال حاضر ۲۰ میلیون دانشجو در جامعه داریم اما این آمار بیانگر فرهنگ بالا و داشتن سواد اجتماعی مطلوب در جامعه نیست و جای تاسف دارد.
گفتگو بهترین روش برای حل مشکلات در جامعه است اما برخی افراد سواد گفتگو کردن را یاد نگرفته‌اند و با هر اتفاق کوچکی با افراد درگیر می‌شوند بنابراین وظیفه روانشناسان و مشاوران است که در محیط‌های مجازی که امروزه رونق یافته، راه گفتگو و حل مشکلات را آموزش دهند و به مردم یاد دهند که آستانه صبر خود را بالا ببرند این درحالی است که همچنان تاکید دارم یکی از نکات مهم در کاهش نزاع افزایش مجازات است که تا حدودی می‌تواند بازدارنده باشد.
نزاع میان متاهل‌ها بیشتر است تا مجردها/مشکلات مالی در قامت آسیب‌های روحی و روانی ظاهر می‌شوند/آموزش بهترین راه حل است
محمدرضا احمدی، روانشناس بالینی و مشاور خانواده
نزاع‌ها دو دسته هستند، نزاع‌هایی که بر اثر اختلافات ریشه‌دار اتفاق می‌افتد و نزاع‌هایی که اختلافات آنی منجر به وقوع آن می‌شود، مواردی چون کمبود جا برای پارک اتومبیل، رعایت‌نکردن قوانین راهنمایی و رانندگی، ساخت‌وسازها و مزاحمت‌های ناشی از آن، نبود فرهنگ آپارتمان‌نشینی، افزایش قیمت خدماتی چون کرایه تاکسی، افزایش قیمت کالاهایی که در سبد خانوار حیاتی هستند و نبود نظارت بر همه این موارد بیشترین دلایل نزاع‌های آنی هستند که اکنون شاهد آنها هستیم.
نزاع‌های آنی بیشتر در شهرها اتفاق می‌افتد تا در روستاها بنابراین سهم کلانشهرها از نزاع بیشتر از شهرهای کوچک و روستاهاست دلیلش هم ناتوانی زبان گفتار در حل اختلافات آنی است چون این روزها زبان قابلیت میانجی‌گری خود را از دست داده است زیرا در شهرها افراد از خرده‌فرهنگ‌های متفاوت در کنار یکدیگر زندگی می‌کنند و زبان مشترکی که در آن همه واژگان و عبارات هم‌معنا باشد، ندارند بنابراین به یک تفاهم مشترک نمی‌رسند.
بسیاری از نزاع‌های خیابانی ریشه در مسائل اقتصادی دارد، مشکلات مالی خود را در قامت فشارهای روحی و روانی نشان می‌دهد و آستانه تحمل فرد را تاجایی پایین می‌آورد که با اولین درگیری، نزاع رخ می‌دهد و حتی برخی از آنها منجر به قتل می‌شود حتی اگر با قتل پای
Marjan

ان نیابد، آمار ضرب و جرح در جامعه را افزایش می‌دهد که همین موضوع باعث نگرانی می‌شود.
نزاع بین متاهل‌ها بیشتر است، بیکاری، تورم، اختلافات خانوادگی و شیوع مواد مخدر از عوامل اختلافات و نزاع میان متاهل‌هاست بنابراین می‌توان چنین استنباط کرد که فشار مالی بیشتر بر متاهل‌ها آمار نزاع را هم افزایش می‌دهد البته باید در نظر داشت که پدیده‌های اجتماعی در پی مجموعه‌ای از علل اتفاق می‌افتند و ضروری است مسئولان سلامت روانی جامعه دست به‌کار شوند و با حذف عوامل موثر در افزایش استرس و اضطراب، راه‌های کنترل خشم را نیز آموزش دهند.
آموزش افراد بهترین و اساسی‌ترین راهکار پیشگیری از خشونت، اصلاح رفتار خشونت‌آمیز و تلطیف فضای عاطفی خانواده است.
زمینه دیگری که باید به افراد آموزش داده شود، مهارت‌ها و راه‌های کنترل خشم است چرا که بروز خشم امری طبیعی است که برای همه افراد اتفاق می‌افتد اما مهم این است که هر فرد بتواند مهارت‌های کنترل خشم یاد بگیرد تا خود و اطرافیان از تبعات خشونت در امان باشند.
بروز خشم و خشونت در بسیاری از موارد به صورت ناخواسته است و اگر افراد بدانند که خشم چه آثار مخربی بر روح و جسم اطرافیان دارد، در جهت کنترل خشم تلاش می‌کنند.
بسیاری از آسیب‌های جسمی حاصل روانِ پریشان و به هم ریخته افراد است که به دلیل معضلاتی مانند خشونت و در قالب مشکلات جسمی بروز پیدا می کند پس اگر سطح آگاهی مبنی بر کنترل خشونت و خشم ارتقا پیدا کند، علاوه بر صرفه‌جویی در هزینه‌های درمانی شاهد بالا رفتن کیفیت زندگی افراد و بالیده شدن فرزندان در خانواده‌های سالم خواهیم بود.
خشم مانند حس‌های دیگر یک احساس درونی در افراد است. کمک گرفتن از روش‌های تمدد اعصاب، عوض کردن شیوه تفکر، حل کردن مشکلات، تغییر دادن شرایط و محیط و استفاده از راهنمایی‌های مشاوران از جمله راه‌های است تا بتوان خشم را کنترل کرده و از بروز اتفاقات بدتر جلوگیری کرد.
بی تردید حضور افراد پرخاشگر در جامعه سبب آسیب‌های اجتماعی بسیاری مانند درگیری‌های فیزیکی، قتل و اعتیاد می‌شود بنابراین خشونت باید به طور سازنده مورد بهره برداری قرار گیرد همچنین تربیت صحیح فرزندان، بهره گیری از فرهنگ تعامل و گفت وگو، آموزش چگونگی رفتار در مقابله با خشونت‌گران از طریق کارگاه های آموزشی، دفترچه های راهنما، فیلم های سینمایی، سریال در کاهش خشونت و پرخاشگری موثر است.

کلیدواژه‌ها: دیدگاه خشونت رفتار خشونت آمیز خشونت کرونا آسیب های اجتماعی


( ۲ )

نظر شما :