گروه افکارســنجی دفتــر طر حهای ملی پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات منتشر کرد
گزارش موج دوم دیدگاه مردم در خصوص کرونا

بــا گذشــت نزدیک به چهــار ماه از ظهــور ویروس کرونــا در ایــران، اخبارمربــوط بــه ایــن بیماری همچنــان برای افکار عمومی کشــور از حساســیت ویژهای برخوردار اســت. از ســوی دیگر در طی بیش از 100روز گذشــته دیگر مســأله کرونا تنها محدود به تاثیرگذاری بر ســلامت جســم و روان جامعه نشده و به عرصههای اقتصاد و فرهنگ و روابط اجتماعی نیز تسرییافته است. با بازگشایی بسیاری از مشاغل و نادیده انگاشتن محدودیتهای اجتماعی احتمال گســترش این ویــروس بین مردم افزایش یافته اســت.
امروزه برخی فعالیتهای ایرانیان از عرصه حقیقی به فضای مجازی منتقل شــده که از جمله میتــوان به گذراندن اوقات فراغــت، روابط خانوادگی اعم از مهمانی و ختم، برگزاری جلســات کاری آنلاین، خرید الکترونیک، برگزاری کلاسهــای مجازی تحصیلی و دیگر موارد اشــاره کــرد. از طرف دیگر به نظر میرسد در شرایط کنونی بخش دیگری از جامعه از طریق همان روشهای ســنتی روابط اجتماعی خود را پیگیری میکنند. لذا در این طرح نظرســنجی ابتدا به بررسی میزان تغییرات احتمالی مصرف مجازی ایرانیان در عصر کرونا و تجارب جدیدشان پرداخته میشود. همانطــور که پیش از این نیز گفته شــد، کرونا همچنــان دغدغه اصلی جامعه ایران است و عرصههای دیگر زندگی ایرانیان اعم از اقتصاد و روابط اجتماعــی تحــت تأثیــر این ویــروس قــرار گرفته ولی با گذشــت بیــش از 100 روز از ایــن ویــروس همچنــان دغدغهها و نگرانیهای جامعه پابرجاســت.
بخش دوم این نظرسنجی به بررسی نگرانیهای جامعه در خصوص کرونا، موافقتشــان با اقدامات مدیریتی این بیماری در کشور و ارزیابی عملکرد مسئولین توسط پاسخگویان اختصاص دارد.
دادههای این نظرســنجی با اســتفاده از پرسشــنامه و به صورت تلفنی در 30اردیبهشت لغایت 10خرداد ماه گردآوری شده است. جامعه آماری این نظرسنجی را شهروندان 18سال و بالاتر ساکن در شهر و روستاهای کشور
تشکیل میدهد و2112 نفر به روش تصادفی انتخاب شدند و مورد پرسش قرار گرفتند.
در قسمتی از این کتاب آمده است؛
67/2 درصــد پاســخگویان از طریق رادیو و تلویزیــون اخبار مربوط به کرونارا پیگیری کردهاند. تعداد و آمار مبتلایان و متوفیان جالبترین موضوع مرتبط با کرونا برای پاسخگویان بوده است.
39درصد پاسخگویان از سرعت اینترنت در ایران رضایت ندارند. 11/4درصد پاســخگویان اعــلام کردهاند که میزان تماشــای گفتوگوهای چهرههــای محبــوب در لایوهای اینســتاگرام نســبت به قبل ظهــور کرونا افزایــش یافتــه اســت. 15/9 درصد پاســخگویان نســبت به قبــل از ظهور کرونــا بیشــتر از طریق ســایتهای داخلــی مثل آپارات، نمــاوا و فیلیمو به صــورت آنلایــن فیلم تماشــا کردهاند. 9/4 درصد پاســخگویان در شــرایط کنونــی بیشــتر از قبــل کتــاب الکترونیــک یــا گویــا مصــرف میکننــد. 9/5 درصد پاســخگویان بیشــتر از قبل پیگیر برنامههــای آنلاین مذهبی اعم از ســخنرانی و مداحــی بودهانــد. 9 درصــد پاســخگویان در شــرایط کنونی بیشــتر از قبــل در کلاسهــای مهارتآمــوزی مجــازی از قبیــل دورههــای هنری یا ورزشی شرکت کردهاند. 21/8 درصد پاسخگویان گفتهاند پس از ظهور کرونا بیشتر خرید اینترنتی کردهاند.
7/3 درصــد پاســخگویان اعــلام کردهانــد در مــدت شــیوع کرونــا کنســرت یــا تئاتــر آنلایــن دیدهانـد. 42/5 درصــد افــراد پاســخگو نیز از شــبکههای اجتماعــی بــرای ارتباطــات فــردی خــود در شــرایط ظهــور کرونــا اســتفاده
کردهاند.
13/8 درصد پاســخگویان نیز تجربه دورکاری یا برگزاری جلســات کاری آنلاین را در مدت شیوع کرونا داشتهاند. در نهایت 53/4 درصد افراد اعلام کردهاند از زمان شیوع کرونا تا کنون یکی از اعضای خانوادهشان در کلاسهای مجازی مدرسه یا دانشگاه شرکت کرده است.
54/5 درصــد پاســخگویان مشــکلی بــا ادامــه فراینــد خود قرنطینگــی نداشتهاند.
تــرس و نگرانــی از ابتلا به ویروس کرونــا و کاهش درآمد دو دغدغه اصلی پاسخگویان در شرایط کنونی بوده است.
74/2 درصد پاســخگویان به علم پزشــکی، 46.3درصد افراد پاســخگو به طب سنتی و 60/1 درصد افراد پاسخگو برای معالجه ویروس کرونا به دعا و نیایش باور دارند.
49/3 درصد پاسخگویان نگران ابتلای خود یا یکی از اعضای خانوادهشان به بیماری کرونا هستند.
اکثریــت پاســخگویان بــا برگــزاری نمــاز جمعــه، بازگشــایی امکانــی دینــی، مساجد، سالنهای سینما و تئاتر، برگزاری کنسرتها و شروع مسابقات ورزشــی تــا کنتــرل کامل ویــروس کوییــد 19در کشــور مخالف هســتند. از سوی دیگر اکثریت افراد پاسخگو با بستهماندن مدارس و دانشگاهها و کافه و رستورانها و ادامه روند خانهنشینی تا مهار این ویروس موافقند.
این کتاب در 48 صفحه منتشر شده است.
نظر شما :