جولان مافیای مواد مخدر میان جوانان / هزینههای بیفایده برای جمعآوری معتادان
سپیده علیزاده، روانشناس

سپیده علیزاده، روانشناس:
مافیای مواد مخدر با سرعت زیاد درحال فعالیت هستند، مثلاً در مهرماه سال گذشته چیزیکه زیاد در دست مصرف کنندهها دیدیم مخدری بهنام «سورچه» بود، تا مسئولین بخواهند بفهمند این مخدر چیست و چه محتویاتی دارد، الگوی مصرف بهسمت «کمیکال» رفت و جوانان چهارده پانزده ساله ما دارند این مخدر را مصرف میکنند. بنابراین تا زمانیکه ما عقبتر از مافیای مواد مخدر هستیم شرایط همین است.
ما باید الگوی تجربی سایر کشورها را ملاحظه کنیم، کشورهایی وجود دارند با جمعیت و موقعیتی شبیه به ما که توانستهاند مسئله اعتیاد را کنترل کنند. تا وقتی ما حقوق آدمهای مصرف کننده مواد مخدر را بهرسمیت نشناسیم و انگ غیرقانونی بودن به اقدام آنها بزنیم طوریکه سبب طرد آنها از جامعه شویم ماجرای فعلی مواد مخدر ادامه خواهد داشت، چطور در برخی مکانها اتاق سیگار داریم؟ این نشان میدهد حقوق افراد استفاده کننده از سیگار را بهرسمیت شناختیم و معتقدیم آن فرد بههر دلیلی درحال حاضر مصرف کننده سیگار است، نمیخواهم بگویم بهاندازه سیگار اما باید مصرف مواد مخدر را بخشی از زندگی این آدمها بدانیم، حداقل باید بتوانیم در مراکز کاهش آسیب این امکان را برای آنها فراهم کنیم.
اگر بهشکل قانونی در مراکز کاهش آسیب اتاقهای امن مصرف وجود داشته باشد حداقل این است که فرد در مکانهای عمومی مخدر مصرف نمیکند. کمک دیگری که این روش دارد این است که لازم نیست فرد دارای اعتیاد شبانهروز در چرخهی تهیه مواد مخدر باشد، یعنی به این فکر نیست که صد تومانِ امروز را برای خریدن مواد چگونه تهیه کند، یا باید ضایعات جمع کند، یا باید مرتکب جرم شود، تن فروشی کند و به هر طریقی پول مواد را تهیه کند، بنابراین با اتاق امن مصرف از این وضعیت خارج میشود. شاید این مسئله سبب ترک دائمی اعتیاد نشود، اما حداقل آسیبهای بعدی اعتیاد را کاهش میدهد، ما زن کارتنخوابی داریم که دیگر توان تن فروشی هم ندارد، او با مصرف مواد فقط زنده است، اگر مصرف را کنار بگذارد تازه دردهای روزگار به سراغش میآید، تازه متوجه میشود چقدر مشکلات جسمی و روحی دارد، مشکلاتی که هنوز ما نمیتوانیم آنها را برای یک فردی که اعتیاد سنگین را ترک کرده برطرف کنیم. ما زیرساختهایی نداریم که افراد در بهبودی طولانی مدت باقی بمانند. بنابراین شاید افراد نخواهند ترک کنند، اما ما میتوانیم در این مسیر کمک کنیم مریض نشوند و دیگران را مریض نکنند.
حبیب بهرامی، کارشناس حوزه اعتیاد و مدیر مرکز کاهش آسیب سیمای سبز رهایی
قانونی شدن مصرف مواد مخدر
رویکرد مدنظر ما که در کشورهای موفق در این حوزه درحال انجام است رویکرد کاهش آسیبی است. به این معنا که ما به جهت رعایت حقوق بشر به خواسته آن فرد معتاد احترام میگذاریم که آیا میخواهد ترک کند یا نه، اگر کسی نخواهد درمان شود نمیتوان در برنامههای درمان قرار بگیرد اما ما به او کمک میکنیم که آسیبهای ناشی از مصرف مواد در زندگی فرد و جامعه کمتر شود.
برنامههای کاهش آسیب تکنیکهای متفاوتی دارد طوریکه اگر درست اجرا شود کمک میکند که اگر مثلاً شما فرد دارای اعتیادی را ببینید اصلاً متوجه اعتیاد او نشوید. یعنی او دارد زندگی میکند، به خودش و خانوادهاش آسیبی نمیزند، چهره شهر زشت نمیشود و هزینههای کمتری را دربرمیگیرد. کشور ما در شرایط اقتصادی هست که نباید اشتباهات گذشته را تکرار کرد، ما بودجه زیادی صرف درمانهای اجباری میکنیم و آدمهای زیادی درگیر یک کار عبس شدهاند.
اگر برنامههای کاهش آسیب در قالب دیآیسی، شلتر، ایستگاههای کاهش آسیب، تیمهای امداد، اتاقهای امن مصرف، راهاندازی شهرکها برا مراجعه افراد مبتلا به اعتیاد وجود داشته باشد میتواند کمک کننده باشد، بزرگترین آرزوی من این است که مصرف مواد مخدر شکل قانونی پیدا کند تا دست مافیای مواد مخدر کوتاه شود، هرچه مبارزه با مواد مخدر بیشتر شود سود ناشی از غیرقانونی بودن مخدر برای مافیای این حوزه بیشتر خواهد شد، سودی که دارد توی جیب مافیا میرود و ما ناخواسته داریم با آنها همکاری میکنیم.
البته میدانم این مسئله شاید برای عموم قابل قبول نباشد و با توجه به فرهنگ سازی که مافیای مواد مخدر انجام داده پذیرفتن آن در جامعه ما و در بسیاری از کشورهای جهان سخت شده است، اما اگر دولت مخدر مورد نیاز افراد دارای اعتیاد را در محیط سالم و امن برای مصرف به آنها بدهد ضمن اینکه آسیبهای کمتری متوجه این گروه خواهد شد کمک میکند بازار فروش مخدر از دست مافیا خارج شود، اصطلاحاً درب دکانشان تخته میشود، بنابراین ناخودآگاه پیشگیری از تولید معتادِ جدید اتفاق میافتد و سرعت آن کم میشود چراکه دیگر فروشنده مواد مخدر در منطقه وجود ندارد که یک نوجوان سیزده ساله از او مخدر خریداری کند. بنابراین اگر ما برنامههای کاهش آسیبی را در دستور کار قرار دهیم تولید معتاد کمتر میشود، برنامههایی که میتوانند کمک به پیشگیری کنند.
سلامت نیوز
نظر شما :