
نگاهی به نقاط قوت بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی
غلامرضا غفاری (معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، و عضو هیئت علمی دانشگاه تهران)
ادامه مطلبغلامرضا غفاری (معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، و عضو هیئت علمی دانشگاه تهران)
ادامه مطلبروش تحقیق پژوهش حاضر، «آمیخته استقرایی » از نوع طرح ترکیبی متوالی کیفی ـ کمّی است به طوری که در تحقیق حاضر روش تحقیق کیفی از نوع «پدیدارشناسی» و روش تحقیق کمّی، همبستگی از نوع «معادلات ساختاری» بهصورت ترکیبی متوالی بهکار رفت.
ادامه مطلبعلم و دانشگاه، اقتصاد و صنعت، فرهنگ، دفاع و امنیت و مأموریتهای نهادی هری، از جمله کانونهای توجه جدی در منظر رهبران جمهوری اسلامی بوده است. مسائل جاری جامعه ایران و افق و دوربینی رسالت انقلاب اسلامی در جهان، ایجاب مینمود دانشگاه در نگاه راهبران آن نقش و اعتباری کمنظیر داشته باشد.
ادامه مطلببحران کرونا درسهای ملموسی درخصوص استفاده از کلاندادهها، تحلیل پیشگویانه و سیستمهای هشدار سریع در پی داشته است. هماکنون هوش مصنوعی به شکلِ سازندهتری مورد استفاده قرار میگیرد: نهتنها در مراحل اولیه همهگیریها، بلکه در به حداقل رساندنِ همه خطرهای بالقوه جهانی که چندان وقعی به مرزهای ملی نمینهند. همگان به ابزارهای مرتبط با سلامت مجهز شدهاند، چراکه مبادلات جهانیِ دادههای روزآمد بهداشتی اجازه شناسایی زودهنگام خطرها را به ما میدهد.
ادامه مطلبیکی از روشهای جدید درمان در روانشناسی، درمانهای مبتنی بر ذهنآگاهی هستند. ذهنآگاهی رویکردی است که تاکید بسیار بر “اکنون” و “ اینجا” دارد و نه تنها زیستن در زمان حال، بلکه توانایی “زیست ساده” و “ساده زیستن”. یکی از شاخصهای اصلی این رویکرد توانایی برخورداری از ذهنی” ژله”ای است که نشاندهنده انعطافپذیری بالا و متوقفنشدن در گذشته و توانایی “عبور” از رخدادها و وقایع و آدمها و حرفهاست تا به راحتی به “آرامش” رسید و آرامش را در وجود خود ایجاد کرد.
ادامه مطلبجامعهشناس فرانسوی آلن تورن، متولد ۱۹۵۲، جز معدود متفکران برجسته غربی است که همعصر نسل طلایی جامعهشناسی بوده است. او بهخاطر نقد جامعهشناسی کلاسیک مشهور شد. وی در کتابش به نام «پایان جوامع» بر این باور است که در عصر جهانی شدن، نهادهای مختلف اجتماعی همچون خانواده، مدرسه و نظامهای مراقبتی معنای خود را از دست دادهاند.
ادامه مطلبزمینه لازم برای افزایش نفوذ فرهنگی جهاددانشگاهی در میان دانشجویان وجود دارد و غالب دانشجویان ترجیح میدهند بودجههای فرهنگی صرف فعالیتهای ورزشی و نشاطآور شود، تا برنامههای مذهبی! همچنین اکثر دانشجویان دلیل عضویت خود را در تشکلهای فرهنگی، جمعآوری رزومه کاری عنوان کردهاند که این دو اولویت میتواند بیانگر بخشی از خطمشی جهاددانشگاهی در سیاستگذاریهای آتی باشد که در حال حاضر مغفول مانده است.
ادامه مطلبدر پژوهش حاضر ۳۸۴ نفر حجم نمونه به تفکیک جنسیت که تعداد ۱۷۶ نفر (۸/۴۵ درصد) مرد و تعداد ۲۰۸ نفر (۲/۵۴ درصد) زن و از این تعداد ۲۷۲ نفر (۸/۷۰ درصد) در گروه سنی ۱۸ تا ۲۲ سال، ۶۴ نفر (۷/۱۶ درصد) در گروه سنی ۲۳ تا ۲۷ سال، ۷ نفر (۲۷ درصد) در گروه سنی ۲۸ تا ۳۲ سال، ۹ نفر (۳/۲ درصد) در گروه سنی ۳۳ تا ۳۷ سال و ۱۲ نفر (۱/۳ درصد) در گروه سنی ۳۸ سال به بالا بودهاند و همچنین ۵۲ نفر (۵/۱۳ درصد) در مقطع کاردانی، ۲۹۲ نفر (۷۶ درصد) در مقطع کارشناسی، ۲۸ نفر (۳/۷ درصد) در مقطع کارشناسی ارشد و ۱۲ نفر (۱/۳ درصد) در مقطع دکتری در حال تحصیل بودهاند. میانگین متغیرهای تحقیق به ترتیب متغیر مستقل سرمایه اجتماعی با میانگین ۶۴/۸۰، متغیر مستقل سرمایه فرهنگی با میانگین ۱۱/۵۱ و متغیر وابسته امید به آینده با میانگین ۱۱/۶۷ بودهاند.
ادامه مطلباینگونه به نظر میرسد که حالا دیگر چه بخواهیم و چه نخواهیم گویا بار دیگر تاریخ دو پاره شده است. آنگونه که در گذشته نیز این دوپاره سازیهای تاریخی صورت گرفته بود مانند تاریخ پیشا قرون وسطی و پسا قرون وسطی، پیشامدرن و پسامدرن، پیشا جنگ جهانی دوم و پسا جنگ جهان دوم، پیشا انقلاب و پسا انقلاب و این هم نمونه جدید از آن دوپاره سازیها.
ادامه مطلبمعتقدم، کرونا باعث ایجاد انقلابی در روابط انسانها نمیشود و به تعبیری، کرونا آخرالزمان نیست؛ هرچند که میتواند بهعنوان یک پدیده و بحران اجتماعی تغییراتی را در جوامع ایجاد کند. در مورد بحران کرونا همچون بسیاری از بحرانهای اجتماعی دیگر، بیش از حد اغراق شده است. هرچند در جریان شیوع ویروس کرونا، نقش دولتها برجسته شد اما در جهان پساکرونا دولتها همچنان روند کوچک شدنشان را ادامه میدهند. شاید در کوتاه مدت برای دولتها اقتدار ایجاد شود، اما از دست رفتن وجه دموکراتیک آنها، امری بعید است. در جهان پساکرونا، ما با مسائل هویتی جدیدی مواجه خواهیم شد؛ قسمتهای مجازی زندگی واقعیتر میشوند و این امر به «تنهایی انسان مدرن» دامن خواهد زد. چهرهها گم و احتمالاً شماره ملیها برجسته میشوند و مواجهه ما بیشتر با اکانتها خواهد بود. حتی برای نظامهای حقوقی هم، اکانتها بیش از افراد و شخصیت حقیقیشان اهمیت خواهد یافت.
ادامه مطلبنیمی از جمعیت جامعه جهانی را زنان تشکیل میدهند؛ بر اساس آخرین آمارهای منتشر شده توسط آکسفام ( بزرگترین سازمان بینالمللی امدادرسانی برای ریشهکنکردن فقر، گرسنگی و بیعدالتی)، زنان دنیا بیش از ۶۶% کار در جهان را به عهده دارند. آنها حدود ۵۰% غذای جهان را تولید میکنند اما ۱۰% درآمد و تنها ۱ % دارایی جهان سهمشان شده است. اطلاعات منتشر شده نشان میدهد که ویروس کووید- ۱۹ بیشتر مردان را اسیر خود کرده است.
ادامه مطلبدر این بخش، جدیدترین آمارهای مرتبط با آسیبهای اجتماعی در ایران منتشر میشود. این آمار، همواره با انتشار آمارهای جدید، به روز خواهد شد.
ادامه مطلبروشهای انتقال کرونا ویروس بسته به نوع کروناویروس، متفاوت است. در برخی از موارد روشهای انتقال بیماری از انسان به انسان شبیه بیماری آنفلوانزا از طریق سرفه و عطسه است. در هر حال انسانها نمیتوانند در برابر ویروس خطرناک کرونا مقاومت کنند، و همچنان به آنچه که به آن عادت کردهاند و به سنن روزمره و آداب و رسوم خود که قرنها شناختهاند، پایبند مانده و آنها را انجام و اجرا کنند. این نخستین بیماری همهگیردر تاریخ بشریت نیست که باعث میشود افراد مجبور شوند بخش اعظمی از آنچه را بهطور خودکار انجام می|دهند تغییر دهند.
ادامه مطلبدر حال حاضر و با شیوع کرونا، کسب و کارها و فعالیت¬های صنعت گردشگری و هتلداری با بحران شدیدی مواجه شدند و در حال ورشستگی هستند. همهگیری ناشی از ویروس کرونا، همه جهان را تغییر داده و نه فقط در کوتاهمدت، بلکه اثراتی بلندمدت خواهد داشت.
ادامه مطلباین روزها در ایام بیماری منحوس کرونا مقالات و یادداشتهای زیادی پیرامون ابعاد مختلف فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی این بحران نوشته شده است.
ادامه مطلباز زمان شیوع کرونا در سطح جهان با مجموعه بزرگی از توصیههای بهداشتی و رفتاری مواجه بودهایم. حجم وسیعی از تبلیغات و آموزشها در حال انجام است و جامعه آماج مجموعه بزرگی از پیامهای بهداشتی و دستورالعملهای رفتاری است.
ادامه مطلبفراگیری یک پدیده زیستی- پزشکی در سطحی وسیع، آن را به مسالهای اجتماعی تبدیل میکند و لذا بارگذاری آن در ساحت اجتماعی، سویهها و ابعاد پیدا و پنهانی به خود میگیرد و هرگونه غفلت از وجوه متعدد و چندگانه آن، به پیچیدگی بیش از پیش مساله مذکور افزوده و مواجهه با آن را سخت و گاهی غیرقابل جبران میکند. در ماجرای همهگیری ویروس کرونا نیز همین قاعده، کاربست فراوانی یافته است و اکنون با گذشت بیش از دو ماه از ورود اعلام شده آن به جامعه ایران، شاهد آشکار شدن وجوه مغفول مانده دیگری از این پدیده هستیم.
ادامه مطلبنشست «بررسی پیامدهای فرهنگی و اجتماعی شیوع ویروس کرونا در ایران»، بهصورت ویدئوکنفرانس و با همکاری معاونت فرهنگی جهاد دانشگاهی و شورای عالی انقلاب فرهنگی، با حضور دکترسید سعیدرضا عاملی، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، دکتر عیسی علیزاده، معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی، دکترسید ضیاء هاشمی، مدیرعامل خبرگزاری ایرنا، حجتالاسلام دکتر غلامرضا صدیق اورعی، عضو هیئت علمی دانشگاه فردوسی، حجتالاسلام دکتر سیدمحمد هاشمیان، دانشیار گروه علوم اجتماعی دانشگاه باقرالعلوم(ع) و دکتر موسی عنبری، دانشیار دانشگاه تهران چهارشنبه، ۲۱ اسفند ماه ۱۳۹۸ در معاونت فرهنگی جهاد دانشگاهی برگزار شد.
ادامه مطلبشیوع ویروس کرونا و لزوم حفظ فاصله فیزیکی منجر به آسیبدیدن حیات اقتصادی و زیستی بسیاری از افراد جامعه شد. فضای مجازی امکانی برای رؤیت¬پذیرشدن این گروهها را فراهم نمود.
ادامه مطلبنیاز یک مفهوم عمومی است که در زمینههای مختلف، کاربرد نسبتاً وسیعی دارد و تعریفهای متعددی که از آن ارائه میشود، اگرچه همگی بهنوعی یک مفهوم یا احساس مشترک را انتقال میدهند، از مناظر و ابعاد مختلف و گاه متفاوتی به آن مینگرند.
ادامه مطلب