
سیل کرونا و سد جامعه مدنی
به منظور پرداختن بیشتر به ابعاد اجتماعی مساله کرونا، پژوهشگر ایرنا با «محمدحسین پناهی »، «جامعهشناس و استاد اسبق دانشگاه علامه طباطبایی»، گفتوگویی ترتیب داده که مشروح آن در ذیل آمده است.
ادامه مطلببه منظور پرداختن بیشتر به ابعاد اجتماعی مساله کرونا، پژوهشگر ایرنا با «محمدحسین پناهی »، «جامعهشناس و استاد اسبق دانشگاه علامه طباطبایی»، گفتوگویی ترتیب داده که مشروح آن در ذیل آمده است.
ادامه مطلبمردم قبلاً فکر میکردند که سبک زندگی آنها از یک روال بدیهی تبعیت میکند اما بعد از اینکه بخشی از عادات خود را به اجبار کرونا کنار گذاشته شدند، معلوم شد این سبکها بدیهی نیست بنابراین به راحتی میتوانند از عادتهای گذشته خود دست بکشند.
ادامه مطلبآنچه اپیدمی را ترسناکتر میکند مرگ است. آنچه که هر روز و هر لحظه بر در زندگی میکوبد و انتخاب کردهایم که صدایش را پشت در هزاران توجیه زندگی بگذاریم. کرونا و آمار مرگ و میر، اندیشه مانایی را به مخاطره انداخته و معنای مرگ و معناگیری از مرگ اندیشی یکی دیگر از عناصر این روزهای زندگی شده است.
ادامه مطلبیکی از انتظارات این است که دولت سازوکار این حوزه را از الان برای مدیریت مشکلات روانی، اجتماعی بعد از بحران کرونا اتخاذ کند و حتی سیستم قضایی، انتظامی باید قویتر از قبل در این حوزه آمادگی لازم را کسب کنند.
ادامه مطلبقطع نظرازآسیبهایی که در جریان شیوع این ویروس به جسم انسانها وارد شده و همچنین آسیبهای اقتصادی که برخی از اقشار را درگیرکرده است، تحولاتی به لحاظ زیستمحیطی، سیاسی، اجتماعی و الهی رقم خورده که آدمی آرزو میکند کاش کماکان این اوضاع (بحران کرونا) ادامه داشته باشد!
ادامه مطلبکرونا، گویی تیر خلاصی بر حوادث، رخدادها و اتفاقات تلخ سال ۹۸ بود تا بخش هایی از جامعه را بیش از پیش به سوی تقدیرگرایی سوق دهد.
ادامه مطلبدر ساختار اجتماعی که نظام حکمروایی آن خوب نیست و مبتنی بر شفافیت و عملکرد به موقع در راستای منفعت جمعی نیست، کنشگران اجتماعی تصمیم عقلانی مبتنی بر هدفی خواهند داشت که در آن در دو راهی اجتماعی منفعت فردی و جمعی، اولویت با منفعت فردی است.
ادامه مطلبهمان طور که سیطره استعمار غرب پس از دو جنگ جهانی از بین رفت این بار نیز پدیده کرونا منجر به نابودی سیطره تمدنی غرب در تمامی ابعاد خود از جمله فلسفه، اخلاق، هنر و رسانه خواهد شد.
ادامه مطلبپس از بحران کرونا انسجام جدیدی در جامعه ما به وجود آمده و گروه هایی مانند بسیج و هیئات مذهبی، نقش آفرینی مهمی در آن داشته اند.
ادامه مطلببلای کرونا میتواند این آزادی را که اکنون افسرده و پژمرده شده است از افسردگی بیرون آورد، ولی آنچه اکنون میبینیم چشمانداز وحشتناک فقر و بینوایی و از هم گسیختگی سازمانها و جدایی و دوری و بیگانگی و پوشیده شدن اندک بازمانده اعتماد و همراهی و امید در غبار و کدورت اندوه و ترس و ملال است.
ادامه مطلباز آنجا که فضای نهادینه شدهای در پاسداری از حقوق مولف در ایران وجود ندارد، مطبوعات نمیتوانند اگر نسخه کاغذی منتشر نکنند با درآمد فروش اینترنتی خود، هزینههای نیروی انسانی و تالیف خود را تامین کنند. بی تردید در ممنوعیت چاپ کاغذی به خاطر کرونا چاپخانهها نیز از کار میافتند و کارگران چاپخانهها دچار مشکل میشوند. این درحالی است که شماری از کاربرانی که امروز مصرف کننده اینترنت هستند، پولی نمیپردازند که جای فرو ریختن درآمد فروش نسخههای کاغذی را پر کند.
ادامه مطلبعضو هیئت علمی پژوهشگاه مطالعات فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم به تبیین دلایل اصرار برخی دینداران به برگزاری مناسک جمعی در دوره شیوع کرونا پرداخت و اظهار کرد: زیست دینی پس از کرونا با چالشی جدید مواجه شده است.
ادامه مطلب